“Transparantie stimuleert mensen om open te zijn over ongevallen en incidenten.”
“In mijn functie heeft men het vaak over de term veiligheidskundige, maar ik beschouw mezelf meer als een risicoprofessional. Want de kern van mijn werk bestaat uit het beheersen van risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid, kwaliteit en milieu. Ik ben betrokken bij het opstellen van het beleid tot en met de ondersteuning van de projectmanagers op de werklocaties om de risico’s zoveel mogelijk te beheersen en te verkleinen.”
“Transparantie stimuleert mensen om open te zijn over ongevallen en incidenten.”
“Ik merk dat de kernwaarden van VINCI Energies heel goed voor mij werken. Neem bijvoorbeeld verantwoordelijkheid. De meeste van onze medewerkers zijn zich heel goed bewust van de risico’s van hun specifieke werkzaamheden en hun werkomgeving. En ze handelen daar vervolgens naar. Daaruit blijkt dat ze hun verantwoordelijkheid goed oppakken. Ik word in staat gesteld om mezelf te ontwikkelen en om buiten ons netwerk van business units te kijken naar nieuwe ontwikkelingen en wat we daarvan voor onze organisatie kunnen gebruiken. Dat is een mooi voorbeeld van empowerment, denk ik.”
“Voor veiligheid is transparantie, wat mij betreft, essentieel. Transparantie stimuleert mensen om open te zijn over ongevallen en incidenten. Op basis van die openheid – én dus zonder de reflex of behoefte om iemand de schuld van iets te toe schrijven – kun je van ongevallen en incidenten leren en die in de toekomst voorkomen. We zijn dus ook een lerende organisatie op dit gebied, merk ik. Ook de netwerkstructuur versterkt onze aanpak. Door intervisie, het uitwisselen van ervaringen en best practices met collega’s in binnen- en buitenland proberen we op aspecten veiligheid, gezondheid, kwaliteit en milieu continu te verbeteren.”